foto galerie a karte vegaoyan a

Siste nytt fra verdensarvarbeidet

Tips oss gjerne om du har nyheter som er aktuelle å legge inn på disse sidene til:
post@verdensarvvega.no

Vintage Vega 2012

Ny bruk av gammelt - diskusjon om Vegas framtid. Redesigner/blogger Signe Schineller (les blogg) og forfatter Inga E. Næss sto for interessante innledningsforedrag på Vintage Vega 2012

Hun ble etterfulgt av fagdagen om verdensarv som samlet fullt hus på Verdensarvutstillingen på Nes. Innlederne var Lena Pettersson, ansvarlig for arbeidet med barn og unge i Stiftelsen, forskerne Arne Follestad og Jørn Thomassen, prosjektleder Mona Gilstad, Bærekraftig Reiseliv, og daglig leder Rita Johansen i Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv. Ordfører André Møller ledet diskusjonen om Vegas framtid som samlet mange interesserte. Det gjorde også foredragene.

Ny bruk av gammelt
Særlig heklerne samlet interesserte tilskuere da de satt ute på kaia på Nes og heklet vakre matter av gamle dynetrekk, mens deltakerne på rakvedkurset fikk laget nye, spennende ting av rakved og skjell.
Interesse var det også for utstillingen av gjenbruksting i Verdensarvhuset på kaia. Her var flotte eikeskrin som 9. klasse ved Vega skole hadde laget av den gamle disken fra Nessjøen-butikken på Gladstad, søppelkunst laget av 4. klasse, lysholdere av garnkuler og forskjellige matter og flasker laget av "skrot-kunstnere" fra både Norge og Sverige.
Barn og unge kunne prøve seg på Energikamp, workshop med "skrot" og Talentshow.

Trivelig "hus-cruise"
Øverstua i Tåvær, Vega Kystgård i Emårsøy og Gåkkå Mathus i Hysvær var reisemål for "Hus-cruiset" som samlet mange interesserte og hvor Inga E Næss var guide. Øverstua eies av Vegaøyans Venner og det er lagt ned et stor arbeid med å restaurere huset fra 1793. Mye arbeid er også lagt ned av Turid Næss og Gisle Ebbesen i Emårsøy med restaurering og Øistein Ludvigsen med å bygge nytt og etablere mathus og overnatting i Hysvær.
Kvelden fikk en trivelig avslutning med grillet utegangersau, framføring av Emeliusviser og allsang.

Første forsøk
Vitage Vega 2012 er den første i rekken. Men både fra arrangører og publikum er det stor interesse for å gjenta festivalen. Årets festival fikk flott medieomtale. Det vil gjøre det mye enklere neste år å nå ut med informasjon om de forskjellige arrangementene. Samtidig vil en slik festival være helt avhengig av et godt, lokalt samarbeid der mange trekker i lag.

Foto: Rita Johansen. Margrethe Ellstrøm (t.h.) viser eksempler på rakved-design til Reidun Gløsen, en av de som møtte opp på Vintage Vega 2012