bildegalleri b kart vegaoyan b

Eidem

Eidem

Foto: Arnt Flatmo

Skjærvær

Skjærvær

Skogsholmen

Skogsholmen

Søla

Søla

Tåvær

Tåvær

Steinan

Steinan

Skjærvær med moloen

Skjærvær med moloen

Muddvær

Muddvær

Transport av kyr

Transport av kyr

Ærfuglhus

Ærfuglhus

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

Vegaøyan ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv da UNESCOs verdensarvkomité hadde sitt 28. komitémøte i Suzhou, Kina. Unescos verdensarvkomité skriver i sin begrunnelse: ”Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1.500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.”

Begrunnelsen for Vegaøyans plass på den prestisjetunge listen er med andre ord det unike kulturlandskapet i området som er et resultat av samspillet mellom menneske og natur over lang tid. Særlig er det lagt vekt på den unike ærfugl- og duntradisjonen. Mens mannen var på fiske, passet kvinnene ærfuglene som lå og ruget i reirene og husene familiene ute på Vegaøyan hadde laget til dem i løpet av våren. Kvinnene renset også duna som så ble en unik og kostbar eksportartikkel fra Norge til Europa.

Hvor er verdensarven?

Det unike kulturlandskapet med ærfugltradisjonen var den viktigste grunnen til at Vegaøyan fikk verdensarvstatus i 2004. Derfor er det aller meste av verdensarvområdet lagt i øyriket utenfor hovedøya.

Men også de høye fjellene på sørsiden av Vega og våtmarksområdene nord på øya har fått status som verdensarv. Disse områdene gir innblikk i andre deler av den rike natur- og kulturhistorien i øyverdenen.

Området i Vega kommune som ikke er definert som verdensarv kalles buffersonen. Området grenser til verdensarvområdet og det meste av bygging, næringsaktivitet og tilrettelegging for turisme skal skje i denne sonen. På den måten kan kommunen få en forsvarlig og styrt utvikling i selve verdensarvområdet. Klima- og miljødepartementet har fulgt opp dette ved å støtte etablering av et framtidig senter for verdensarven på Nes.

Spørsmål om skjøtsel?

Kontakt Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv
For spørsmål om bygningsvern og tilskudd, ta kontakt med Nordland fylkeskommune, tlf 75 65 05 21 eller Helgeland Museum, tlf 75 11 01 94Se Arne Nevras kortfilm fra Vegaøyan