Status «oljeklumper på land» fredag 14. mars

Arbeidet med kartlegging og opprydding etter at olje slapp utilsiktet gjennom produsertvannsystemet på Njord om kvelden 31. desember fortsetter. Utslippet er beregnet til 75 m3 råolje.

Vi har så langt kun påvist oljeklumper på land, vi har ikke under kartleggingen sett fritt flytende olje på sjøen.

Arbeid med kartlegging og opprydding av eksisterende og nye funn gjennomføres med prioritet på miljøsensitive områder, hvor vi søker å rydde opp før hekkesesongen starter for å minimere risiko for at fugl kommer i kontakt med oljeklumper.

Equinors granskning av hendelsen i perioden fra 31. des til 18. februar er i gang med fokus på å fastslå årsaker, hendelsesforløp og ikke minst hvilke læringspunkter vi må ta med oss videre.

Samlet personellinnsats denne uke;

•             180 personer involvert i kartlegging og innsamling av klumper

•             7 fartøy i aksjon

•             20 inspeksjonsdroner i bruk,

                i tillegg to transportdroner som kan frakte inntil 35 kg oljeklumper

Status kartlegging/opprydding
  • I området til IUA Nord-Helgeland, er det pr 12 mars ikke gjort funn. Området Lovund er sjekket ut og oljeklumper er ikke funnet. Træna befares denne uka.

Hvis det ikke påvises noe de nærmeste dagene vil innsatsen her bli trappet ned. Vi vil fortsatt ha beredskap for å kunne aksjonere hvis publikum eller andre melder om funn.  

  • I området til IUA Sør-Helgeland er det gjort enkelte mindre funn på Vega og Sømna. Disse er ryddet opp. Mange av funnene er olje som ikke stammer fra utslippet fra Njord. Nye områder, blant annet Torghatten og Lyngværet samt øyer i verdensarvområdet, sjekkes ut denne uka.

Som for Nord-Helgeland vil innsatsen, hvis det ikke påvises noe de nærmeste dagene, også her bli trappet ned. Vi vil fortsatt ha beredskap for å kunne aksjonere hvis publikum eller andre melder om funn. 

  • I området til IUA Namdal er det gjort enkelte mindre funn på øyene rundt Vikna og Sklinna. Dette er i hovedsak samlet opp, og de prioriterte hekkeområdene i området er klarerte. IUA Namdal fortsetter med mindre prioriterte områder.

Også her vil innsatsen bli trappet ned hvis det ikke påvises noe mer de nærmeste dagene. Vi vil fortsatt ha beredskap for å kunne aksjonere hvis publikum eller andre melder om funn.

  • Innen området til IUA Midt-Norge er det ingen funn på Fosen halvøya.
  • I området til IUA Midt-Norge er det gjort funn av oljeklumper flere steder i området Sula – Mausund. Dette området har nå prioritet, og det er satt inn større ressurser, både på land og med fartøy. Også i området Froan og nordover til Halten er det gjort funn, som i hovedsak alt er ryddet opp.
  • Det pågår avklaringer med miljømyndighetene om hvordan området i fortsettelsen skal kartlegges. Vurderingene går på hvorvidt det vil være mer skadelig for miljøet med ferdsel i områdene på denne årstiden, sett opp mot miljørisikoen ved at ikke alle oljeklumper er samlet opp. Det meste er samlet opp, men det kan forekomme noe i enkelte områder. Oljeklumpene er relativt små og faste.
  • Det er også påvist oljeklumper flere steder nord på Frøya. Det største påslaget var i området Kvisten (ikke miljøsårbart område), og dette er samlet opp.
  • I Hitra kommune er området Bispøyan ferdig sjekket, med noen få funn. Dette er samlet opp. Resten av Hitra er pr nå ikke kartlagt, men basert på analyser og hvor andre funn er gjort, er sannsynligheten for større funn her svært lav.
  • Smøla og områdene Veiholmen, Aunvågen og Remman er gjennomgått av IUA Nordmøre, uten funn av oljeklumper.

I tillegg til kartlegging i forhold til oljeklumper, avdekkes og kartlegges det utbedring av søppel.

Skadepotensiale/-risiko

Vi bruker ekspertmiljø i Akvaplan NIVA og NINA til å foreta undersøkelser av miljø, gjennom blant annet kartlegging av dyre og planteliv i eksponerte områder. Det tas prøver av både biota og sediment som sendes til Sintef for analyse.

Per nå har vi ikke rapporter som indikerer stor miljøskade, men dette vil følges opp også i etterkant av opprydningen. Vi vil følge retningslinjer gitt av miljødirektoratet rundt dette.

De plukkede oljeklumpene er relativ faste/harde og meget viskøse. Det høye stivnepunktet gjør at det skal en betydelig sol-oppvarming til for at konsistensen på oljeklumpene skal endre seg av noen betydning.

NINA har kartlagt sjøfugl i områder rundt Frøya, ingen observasjoner av oljeskadet fugl så langt. Heller ingen sjøpattedyr er funnet med oljepåvirkning