Besøk

VEGAØYAN VERDENSARV

Å følge med på ærfuglene gjennom hele sesongen er en opplevelse forunt fuglevokterne. På verdensarvsenteret får du lære mer om dette eventyret. 

Verdensarv Kuriositeter

Unescos verdensarvkomité skriver i sin begrunnelse: ”Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1.500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.”

20

Jubileum

I år er det 20 år siden Vega ble innskrevet som et verdensarvområde

#1

Først i Norge

Første kulturlandskapområdet i Norge som fikk UNESCO status

6500

Øyer & Skjær

Verdensarvområdet vårt består av tusenvis av øyer

FUGLEFOLK, FJÆR & FORTELLINGER

Ditt digitale fuglemagasin!

Utforsk vårt interaktive e-magasin fylt med spennende videoer, dybdeartikler og podcastopplevelser. Bli med på reisen gjennom fascinerende intervjuer med ekte fuglefolk. FugleFolk tar deg med på en unik reise i fugleverdenen, rett fra din egen skjerm!

Tørket Gristang

Vi samler gristang og lar det tørke. Dette utgjør det optimale grunnmaterialet for å lage reir. Når ærfuglen ankommer for å legge egg, benytter hun sin egen dun for å skape et varmt og koselig reir.

Skremselbokser & Åpninger

Vi sikrer våre ærfuglers e-hus ved å lage små innganger. Dette smarte tiltaket holder rovdyr på avstand, slik at ærfuglene kan bygge reirene sine og trives i fred. Fugleskremsler er også et effektivt alternativ. På bildet er den laget av en boks

Man tager det man haver...

Når det gjelder å lage e-hus, er kreativiteten nøkkelen. Vi benytter ofte forskjellige materialer, og gjenbruk står sentralt i prosessen. Noen ganger finner du disse sjarmerende e-husene laget av gamle teiner, båter og tau - en ekte feiring av naturens mangfold.

Sanke Dun

dunet hentes etter at fuglene har forlatt reiret. Denne handlingen er grundig gjennomtenkt og del av vår bærekraftige tilnærming. Det gir en balanse mellom å støtte fuglene og bevare naturen.

Fuglevoktere

Fuglevokterne våre er ekte helter i dette samarbeidet. De tar ansvar for å passe på ærfuglene gjennom hele prosessen. Fra å bygge reir og lage e-hus til å avverge potensielle trusler.
FRA ALVORET TIL EVENTYRET

Siste Nytt

Oppdag det siste fra Vega verdensarv! Finn ut hva som skjer sentralt og ute på øyene. Fra kulturelle events til naturprosjekter – hold deg oppdatert og bli inspirert!

BESØK OSS

TA EN DIGITAL KAFFE PÅ STORE EMÅRSØY

OM ØYAN

Vegaøyan Verdensarvområde består av omlag 6500 øyer, holmer og skjær. 80 av disse øyene har vært bebodd. De fleste ble avfolket mellom 1960 og 1990. I dag er det kun Omnøy som er bebodd hele året. Ved å klikke på bildene under kan du lese mer om øyene.